Utazás Európa szívébe

A július 19-23 között lezajlott eseménydús kirándulás az alapítvány Online Demokrácia Activity (O:DA) versenyének záróakkordja volt. A 2013-2014-es tanév mindkét félévében – szeptembertől és februártól – vehettek részt a versenyen a társadalmi kérdések iránt érdeklődő, középiskolás korosztályhoz tartozó fiatalok. A játékos társadalomismereti verseny első, online fordulóiból továbbjutott legjobbak O:DABuda táborainkban már személyesen mérhették össze erejüket. A márciusban és július elején szervezett két face-to face fordulóban dőlt el, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik részt vehetnek a főnyereményt jelentő brüsszeli utazáson.

Az Online Demokrácia Activity célja az volt, hogy játékos formában hozzájáruljon a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítéséhez. Míg a vetélkedő sorozat első online szakaszában a helyi társadalom kérdéseire és a civil világ lehetséges cselekvési alternatíváira fókuszáltunk, a demokrácia táborainkban – természetesen a pártpolitikai vonatkozásokat gondosan kerülve – már előtérbe kerültek az országos politika, a tágabb közösség demokráciájának kérdései is. A helyi és nemzeti identitás egyes aspektusainak megtapasztalása után a sort az európai identitás kérdéseinek felvillantása tette teljessé. E szempontból a brüsszeli út további adalékul szolgálhatott a résztvevők állampolgári szerepekre való felkészítésének folyamatában.

Edukatív játékunk záró elemének „szakmai” szempontból kétségtelenül leghangsúlyosabb mozzanata az Európai Parlamentben tett látogatásunk, majd a hozzá kapcsolódó Parlamentárium megtekintése volt. Az Európai Parlamentben Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős egykori államtitkára, a 2014-es EP választásokon frissen megválasztott európai parlamenti képviselő – immár a néppárti frakció tagjaként – fogadta a csoportot. Megismerkedhettünk a brüsszeli adminisztrációban dolgozó honfitársainkkal is, akik több év alatt szerzett saját tapasztalataik alapján mutatták be a sokat emlegetett uniós döntéshozatal működését, és bepillantást engedtek annak kulisszatitkaiba is. A személyes találkozót jól egészítette ki az Európai Parlament látogatóközpontjában található interaktív kiállítás, a 2011-ben nyílt Parlamentárium. Egy olyan tárlatot láthattunk, amely nemcsak ismeretgazdaságával, hanem kreativitásával is kiemelkedő tapasztalatot nyújtott mind diákjainknak, mind pedig mentoraiknak. Külön élményt jelentett a Z generációnak az interaktív multimédiás eszközök (több mint 100 interaktív terminál és képernyő!) gazdag tárháza, mely a látogatóközpontot a világ egyik legmodernebb múzeumává teszi. A 24 nyelven (köztük természetesen magyarul is) elérhető kiállítás segít megismerni és átélni az európai polgárok kultúrájának közös alapjait, bemutatva, hogy a mögöttünk hagyott XX. században az Európa különböző szegleteiből származó kulturális hatások miként inspirálták és erősítették egymást, formálva a kontinens arculatát és vezettek a mai demokráciákig. Külön erénye a koncepciónak a megközelítés emberközpontúsága. A tárlatnak köszönhetően az uniós közösség múltját és jelenét elsősorban nem a nemzetközi diplomácia, hanem az európai polgárok szempontjából ismerhetjük meg, emellett lehetőség van például arra is, hogy az egyénre szabott multimédiás tárlatvezető alkalmazást 14 éven aluliaknak szánt gyerekprogramra állítsuk be.  Nagy örömünkre szolgált, hogy az Online Demokrácia Activity versenyünk résztvevői is otthagyhatták kézjegyüket a kiállítást záró interaktív kivetített vendégkönyvben, ahol lehetősége nyílik a látogatóknak, hogy üzenjenek Európának, megfogalmazhassák kívánságaikat, vágyaikat. Csoportunk a kultúrák konfliktusmentes egymás mellett élését, az emberi jogok érvényesülését, békét és a fiatalok előtt nyíló lehetőségek bővítését jegyezte fel a közös gondolatok sorába.

Az O:DA nyertesek belgiumi kirándulása természetesen bővelkedett szórakoztató turisztikai programokban is. A többórás, idegenvezetővel történő városnézés keretében megismerkedhettünk a belga kultúrától elválaszthatatlan csokoládé készítés rejtelmeivel, hajókirándulás keretében láthattuk, miként működik Zeebrugge-ben Európa egyik legforgalmasabb teherforgalmi kikötője, Blankerberge-nél élvezhettük a homokos tengerpartot és felejthetetlen kirándulást tehettünk a méltán a világörökség részeként számon tartott, Észak Velencéjének nevezett Brugge-be.

Bízunk abban, hogy az O:DA egykori vetélytársai az utazás során olyan közösséggé kovácsolódtak, amelynek tagjai a verseny után is kapcsolatban maradnak egymással és az alapítvánnyal, hogy immár közösen tervezhessük az Online Demokrácia Activity folytatását és a Barankovics István Alapítvány ifjúsági projektjének további lépéseit. Az O:DA szervezői ezúton is köszönik a két versenyciklus minden résztvevőjének a kezdeményezésünkbe fektetett munkáját. A verseny folyamán sok értékes fiatalt és mentort ismertünk meg, akik mind a zsűrinek, mind saját maguk számára egyaránt bizonyították, hogy akarnak és tudnak is tenni a helyi és tágabb közösségek törekvéseinek megvalósulásáért. Az első lépést közösen megtettük. Mi várjuk a folytatást.

Kiss Mária Rita

Az utazásról készült fotók galériánkbank megtekinthető