Elhunyt Rubovszky György

 

 

2017. június 21-én este elhunyt Rubovszky György, a KDNP alapító tagja, országgyűlési képviselője, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának tagja.

 

 

 

1989 júniusában a Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagjaként került a rendszerváltás utáni magyar politikai életbe. Az 1990. évi önkormányzati választásokon pártja listájáról bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe, a szociálpolitikai és lakásügyi bizottság alelnöke, a jogi és közigazgatási, az ingatlanegyeztető, az egészségügyi és sport-, valamint a várostervezési és -fejlesztési bizottságok tagja volt. A KDNP Bp. II. ker. szervezetének alelnöke, l991-től a KDNP Budapesti Szervezetének elnöke volt. 1992 novemberétől a KDNP Országos Elnökségének tagja volt.

Rubovszky György 1994-től volt tagja a magyar országgyűlésnek, ekkor a KDNP országos listájáról szerzett képviselői mandátumot. Az alkotmány- és igazságügyi állandó bizottságon kívül delegálták az alkotmány-előkészítő bizottságba is. A KDNP frakció jogi és önkormányzati munkacsoport vezetője, egyúttal frakcióvezető-helyettese volt. 1997 nyarán törvénytelenül kizárták a KDNP-ből, ami után 1998 szeptemberében belépett a Fidesz Magyar Polgári Pártba. 1998-ban a Fidesz budapesti területi listájáról szerzett mandátumot. A KDNP törvényes működésének helyreállítása után a KDNP-ben politizált tovább. 2002 novembere óta a Kereszténydemokrata Néppárt pártügyésze. 1999-től 2002-ig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja. 2003. június 16-án - az elhunyt Dr. Varga László elnök helyére került országgyűlési képviselőként. Dolgozott az alkotmány- és igazságügyi bizottságban, 2004. március 8-tól társelnöke volt a holocaust roma áldozatok nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló bizottságnak. 2006-ban közös jelöltként a FIDESZ-KDNP országos listáról jutott mandátumhoz, ekkor KDNP frakció alakuló ülésén megválasztotta frakcióvezető-helyettesnek. 2006. május 30-tól az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja volt. 2010-ben szintén a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként, a Somogy megyei listáról szerzett mandátumot. 2010. május 5. napján a KDNP képviselőcsoportja megválasztotta a frakcióvezető helyettesének, majd az Országgyűlés 2010. május 14. napján megtartott alakuló ülésén megválasztotta a mentelmi- összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnökének, valamint az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjának. Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság 2010. május 27. napján beválasztotta az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsba. 2014-től az igazságügyi bizottság elnöke és a törvényalkotási bizottság tagja volt.

A KDNP elnöke szerda este tudatta hírt a nyilvánossággal. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Rubovszky György, a KDNP alapító tagja, országgyűlési képviselője szerdán este „nemes lelkét visszaadta teremtőjének”.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja közleményben fejezte ki részvétét, amiben hangsúlyozta, hogy egy „nagyszerű embert és régi harcostársat” veszítettek el.

Trócsányi László igazságügyi miniszter így emlékezett meg róla: „Kollégánk és barátunk volt, igazi kereszténydemokrata politikus, a szó legnemesebb értelmében vett honatya. Elveit soha nem adta fel, tudása és munkabírása kivételes volt. Az ország, a nemzet ügyeit mindig az egyéni érdekei, céljai elé helyezve dolgozott, az igazságügyi bizottság elnökeként a parlament tekintélyét biztosító, fegyelmezett munkát követelt meg nemcsak a képviselő- és politikustársaitól, hanem önmagától is - még az utóbbi hónapokban is. Pótolhatatlan veszteséget jelent a halála.”