Tusványos – a biztos pont

Július 19-én katolikus és református imával nyitotta meg kapuit a 28. Bálványosi  Nyári Szabadegyetem a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács szervezésében. A program támogatója a magyar kormány és a Bethlen Gábor vagyonkezelő Alap, a szabadegyetem kiemelt partnere az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. A magyar nemzetpolitika e fontos rendezvénye a legkiemelkedőbb nyári fesztivál Erdélyben, a határon túli és anyaországi magyar fiatalok rendszeres találkozóhelye.

1989-ben született az ötlet egy határokon átívelő nyári találkozó szervezésére, mely lehetőséget ad magyar, román (és kezdetben brit) értelmiségiek közötti párbeszédre.

Tusványos így kezdődött 1990-ben. (A kép forrása: a szabadegyetem honlapjának archívuma)

Az ezredfordulótól nyitott a rendezvény az egyetemisták felé, ekkortól erősödött fesztiváljellege és a tematika közeledett az aktuálpolitikai, közéleti témák felé. Ma ez a politikai-műhely jelleg a meghatározó karaktere. Nem véletlen, hogy Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke az idei megnyitót követő sajtótájékoztatón közéleti inkubátornak nevezte Tusványost.

Tusványos a szociális konzervatív értékvilág kifejezője és a határok fölötti nemzetegyesítés programjának szimbóluma is. A magyar-magyar eszmecsere színhelyén immár hagyománnyá vált, hogy minden évben összeül a szabadegyetemen egy nemzetpolitikai kerekasztal, amelynek fókuszában a nemzeti összetartozás aktuális kérdései állnak. Évről-évre ellátogat ide a magyar kormány számos tagja, többek között a miniszterelnök is, minden évben kiemelt médiafigyelem kíséri Orbán Viktor itt kifejtett gondolatait.  

Orbán Viktor Tusványoson 2012-ben. A kép forrása: a szabadegyetem honlapjának archívuma)

Az idei megnyitón részt vett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelő miniszterelnök-helyettes, aki egyetemes magyarság egyik legfontosabb tanácskozási fórumának nevezte Tusványost. Már benyújthatták az egymilliomodik magyar állampolgársági kérelmet, az esküt tettek száma pedig novemberre, a Magyar Állandó Értekezlet idejére érheti el az egymilliót. A miniszterelnök-helyettes azzal kapcsolatban, hogy Klaus Iohannis román államfő kedden Székelyföldön járt, úgy vélekedett, komoly előrelépést jelent, hogy a látogatáson az elnök Iohannis kapott egy székely zászlót, cserébe pedig adott egy románt.

Tusványos több mint egy fesztivál, bár ez is fontos. (A kép forrása itt)

A szabadegyetem bővelkedik politikai jellegű és kulturális programokban, a rendezvény keddtől vasárnapig 28 sátorban várja az érdeklődőket. Ízelítő válogatás a teljesség igénye nélkül az első nap lehetőségeiből: A Székelyföldi legendárium sátrában a Szent László emlékévhez kapcsolódva például több mint 220 legendát ismerhetnek meg a látogatók a lovagkirályról. A nyitó napon a „Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban ”: Közép-Európa – a biztos pont egy bizonytalan világban?” címet viselő szekcióban több aktuálpolitikai helyzetértékelés hangzott el, melynek során  román és magyar kutatók, valamint politikusok fejtették ki véleményüket. A másik kiemelt téma a Kárpát-medencei önkormányzatiság volt, melynek kapcsán erdélyi magyar települések polgármesterei és politikusai szólaltak meg. A Koós Károly sátorban a kommunizmus, az első világháború és az önrendelkezés volt a téma, míg a Bethlen Gábor sátorban a külhoni magyar családi vállalkozások helyzetével ismerkedhettek az érdeklődők. A Mit-únk sátorban arra kerestek választ, mit jelent fiatalnak lenni a Kárpát-medencében, a Bánffy Miklós sátor témája pedig a keresztényüldözés volt. A Kriza János sátorban a mai napon bemutatták a székely termék-mozgalmat. Érdekességként emeljük ki a sokszínű programból, hogy a résztvevők megismerhették a Tamási Áron Kutatási Program eredményeit is, ami az anyaországiak véleményét kutatta a nemzeti összetartozásról és arra az eredményre jutott, hogy 2004. december 5-i szégyene múlóban van.  

A 2017-es megnyitó (A kép forrása itt)

Teljességgel lehetetlen az adott keretek között felsorolni a következő napokban mind a 28 sátorban várható programokat, ehelyett az érdeklődőknek ajánljuk a szabadegyetem honlapját, amit itt tekinthetnek meg.  

KMR