A magyarországi zsidó közösség helyzetének alakulása (2014. november – 2015. január)

A 2014 év vége a magyarországi zsidó közösségen belül továbbra is az emlékezés jegyében telt, valamint beragyogta azt a december 16 és 24. között a hanuka ünnepe. A Holokauszt Emlékév keretén belül ebben az időszakban is több rendezvényt, kiállítást és megemlékezést tartottak. Az emlékezethez és az örökségvédelemhez kötődött 2014-ben a Bálint Ház által évente odaítélt HanuKatalizátor díj is. (A díjazottak: Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója valamint a Csillagos Házak projekt). A zsidóság téli nagy ünnepe a hanuka, amelyet a hanukia, azaz egy 8+1 ágú gyertyának a meggyújtásával ünnepelnek meg. A gyertya története a bibliai időkből származik, mégis a judaizmusban posztbiblikusnak számít, hiszen megünneplése a Második Szentély lerombolása utáni korban vált általánossá. A zsidó nép 8 napon keresztül a keresztény szentírási kánonban megtalálható Makkabeus-féle szabadságharc nagy csodájáról emlékezik meg ekkor. (A történet szerint a bálványoktól megtisztított Templomban csak egy napra elég olajat találtak, a gyertya mégis 8 napon át világított.) A hanuka tehát a keresztény karácsonyhoz hasonlóan a fény érkezésének és terjedésének az ünnepe. Ahogy az adventi koszorún a Megváltó születésnapjához közeledve egyre nagyobb a világosság, úgy a hanukián is egyre több gyertya lángja gyullad meg. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek köszönhetően immáron tizenhat éve a Nyugati téren a zsidósággal közösen ünnepelhet minden arra járó érdeklődő és képletesen az egész ország is.

Az újév első hónapjának legfontosabb eseménye szintén az emlékezéssel volt kapcsolatos, 2015. január 27-én volt éppen hetven éve, hogy a Vörös Hadsereg végül is felszabadította az auschwitzi haláltábort. Az ENSZ ezt a napot 2005-ben nyilvánított a Holokauszt áldozatainak nemzetközi napjává. Ebből az alkalomból országszerte rendeztek megemlékezéseket. Magyarországon az első világháborús centenáriummal kapcsolatban a kormány a MAZSIHISZ-szel közösen felújítatta az első világháború zsidó származású hősi halottainak sírjait. A magyar zsidó közélet fontos eseménye volt továbbá a hónap közepén a Budapesti Zsidó Hitközség rendkívüli közgyűlése, ahol az ügyvezető igazgatót, Schwezoff Dávidot visszahívták tisztségéből. Mint ismert, a volt ügyvezető igazgató személye körül az elmúlt évben több botrány és vitás helyzet is kialakult.

I. A zsidó közösséget érintő események, hírek

November 13.: Több százmilliót ad a kormány a zsidó temetőkre
Forrás: hvg.hu

„A kormány jövő évtől több százmillió forintot biztosít az elhagyott zsidó temetők rendbetételéhez – ezt azután jelentették be a kormány képviselői csütörtökön, hogy megnézték Velencén a felújított izraelita temetőt.”

December 3.: Semjén Zsolt Izraelben vallási vezetőkkel tárgyalt
Forrás: kormany.hu

Kép forrása: kormany.hu

December 9.: Megegyeztek a zsidó szervezetek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításáról
Forrás: infopoly.info/h-2014

„A közlemény szerint a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség hétfőn megállapodott abban, hogy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása keretében tervezett Együttélés Háza projektet közösen valósítják meg, figyelemmel a hitélet újraindítására is.”

December 17.: A gyűlöletkeltést megtorolja a magyar jogrendszer
Forrás: kormany.hu

A Zsidó Közösségi Kerekasztal decemberben ismét ülésezett, az ülésen szó esett az antiszemitizmus elleni küzdelemről, arról, hogy 2015 márciusa és 2016 márciusa között a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság soros elnökségét Magyarország fogja ellátni, valamint a zsidó közösséget érintő támogatásokról.

II. A zsidó közösség életéből

November 21.: Átadták az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját
Forrás: infopoly.info/h-2014

„Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Mátraházi Ferenc középiskolai tanár kapta az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját.” Székely János püspökatya a KeresztényZsidó Tanács társelnökeként végzett tevékenységéért, Mátraházi Ferenc pedig a Holokauszttal kapcsolatos áldozatos pedagógiai munkájáért kapta meg a kitüntetést, ahol a díjátadón Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete is jelen volt.

December 9.: Az izraeli főrabbi szerint egyre élénkebb a zsidó közélet Magyarországon
Forrás: kormany.hu

„Semjén Zsolt magyarországi látogatásra hívta meg David Lau főrabbit, aki ezt nagy örömmel fogadta, mert mint mondta szeretné szorosabbra fűzni az izraeli vallásos zsidóság kapcsolatait magyar hittestvéreikkel, így nemcsak Budapestre, hanem a vidéki zsidó közösségekhez is szívesen ellátogatna tervezett magyarországi útján.”

December 18.: A Csillagos Házakat és Toronyi Zsuzsannát díjazta a zsidó közösség
Forrás: web.balinthaz.hu

Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója a díjról elmondta: „A Hanukatalizátor Díjjal a Bálint Ház a közösség szolgálatát kívánja elismerni. Kimondott célunk, hogy minél többen, különösen a fiatalok, lássák: értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén aktívan, akár erőn felül tesz a környezetében élő társaiért, tevékenyen részt vesz a közösségformálásban.”

Kép forrása: a Bálint Ház facebook oldala

Január 15.: Közgyűlési beszámoló – Visszahívták tisztéből a BZSH ügyvezető igazgatóját
Forrás:mazsihisz.hu

III. Hanuka

A következő három hírben ízelítőt kaphatunk abból, hogy a zsidóság hogyan ünnepelte itthon és világszerte a hanukát.

December 23.: Chrismukkah – avagy Herzl Karácsonyfája
Forrás: szombat.org

„A karácsonyfahanukia együttes félig-meddig hivatalos, hiszen a Fehér Házban, sőt az amerikai katonai bázisokon is ott áll a karácsonyfa mellett a zsidó jelkép is. Így az sem meglepő, hogy az amerikai zsidók jelentős része ünnepli a Karácsonyt is.”

Kép forrása: az Élet Menete Alapítvány facebook oldala

December 26.: Hanukai kedvcsináló - EMIH Nyugati tér 2014
Forrás: youtube.com (zsido.com csatorna)

December 27.: „Nesz gadol haja sam” – hirdettük a csodát
Forrás: mazsihisz.hu

IV. Emlékezet

November 14.: Emléket állítottak az ELTE-n a holokauszt és a második világháború áldozatainak
Forrás: kormany.hu

„Emléket állítottak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kampuszán az egyetem azon oktatóinak és hallgatóinak tiszteletére, akik a holokauszt során és a második világháborúban vesztették életüket.”
Az emlékmű állítóinak szándékáról és magáról a projektről részletesen olvashatunk az emlékmű számára létrehozott weboldalon: 
http://emlekhely.btk.elte.hu/

Kép forrása: emlekhely.btk.elte.hu/emlekmu

November 24.: Holokauszt Emlékév – tapasztalatok és lehetőségek
Forrás: kerdem.blog.hu

„Az IKSZ Holokauszt Emlékév programjait tehát abban a szellemben rendeztük, hogy az ne csak a múlt tragédiáira fókuszáljon, hanem a kiengesztelődés lehetőségeit keresse, és rámutasson a már múltban is megvalósult pozitív példákra. Kerekasztal-beszélgetéseinken, ahol hol egyházi vezetők, hol történészek, hol pedig a témáról véleménnyel rendelkező publicisták osztották meg gondolataikat, mindig egyetértés volt abban, hogy a múltunk feldolgozása közös feladat, melynek lényege nem a hamis önostorozás vagy önfelmentés, hanem társadalmunk sebeinek gyógyítása.”

November 30.: Egy zsidómentő keresztény magyar orvosról ír a Washington Post
Forrás: index.hu

„A magyarországi holokauszt természetrajzát mutatja be angolul írt naplójában Mádi Mária egykori keresztény orvos, aki zsidó barátnőjét és annak unokaöccsét bújtatta saját lakásán a vészkorszak napjaiban Budapesten, írta a Washington Post. A naplót tavaly ajándékozták a washingtoni Holokauszt Múzeumnak.”

December 13.: Haraszti György: A holokausztért a magyar kormány már huszonöt éve bocsánatot kért
Forrás: magyarhirlap.hu

„Haraszti György, a Holokauszt Emlékközpont kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a holokauszt emlékének megőrzésében közel sem áll Magyarország olyan rosszul, mint ahogy az számos körben és alkalommal el lenne könyvelve az antiszemitának kikiáltott magyar társadalomról.”

December 18.: Tömegsír a játszótér alatt
Forrás: index.hu

„Egy holokauszt-emlékkiállítás mindig megdöbbentő, ha azonban konkrétan ott állunk az események helyszínén, lehetetlen kikerülni a hatás alól. A Klauzál tér közepén látjuk a fényképeket, látjuk, hogy éppen ott, ahol álluk, halálra fagyott csecsemők holtteste feküdt egymás hegyén-hátán.”

December 27.: Boldog Salkaházi Sárára emlékeztek mártírhalálának hetvenedik évfordulóján
Forrás: magyarkurir.hu

„Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes emlékező szavaiban felidézte a hetven éve történt tragikus eseményeket, amikor Sára testvért öt társával együtt, mezítelenre vetkőztetve, a nyilasok meggyilkolták. A zajló Duna partján történt kivégzése előtt ő a gyilkosai felé fordulva térdre ereszkedett, és tekintetét az égre emelve keresztet vetett.”

Január 13.: TudáShalom – interaktív kiállítás nyílt az ELTE-BTK-n
Forrás:zsido.com

„TudáShalom néven az ELTE-BTK-n indult útjára az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyetemi vándorkiállítása. Az eseményen részt vett Soltész Miklós államtitkár és Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, valamint Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.”

Kép forrása: zsido.com

Január 25.: Az auschwitzi haláltábor felszabadítására emlékeztek Budapesten
Forrás: MTI/hirado.hu

Január 26.: Dicsőség a hősöknek! – Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Kozma utcai zsidó temetőben
Forrás: kormany.hu

„A zsidóság első világháborúban hozott áldozatai nélkül aligha sikerült volna megvédeni a hazát” – mondta a miniszterelnök úr az első világháborús hősi parcella felújítása alkalmából tartott centenáriumi megemlékezésen.

Január 27.: Auschwitz felszabadulásának 70. évfordulója
Forrás:kormany.hu

„Magyarországot Balog Zoltán képviseli a kedd délutáni központi ünnepségen. A népes magyar küldöttségben jelen vannak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében Auschwitzba érkezett résztvevők is. A megemlékezésre 49 állam küldöttsége érkezett, köztük 12 államelnök – jelen van Joachim Gauck német, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök is.”

V. Radnóti-emlékezet

2014 november kétszeresen is fontos volt a Radnóti-emlékezet miatt. 2014. november 9-én volt hetven éve, hogy Abda közelében meggyilkolták a 20. század jelentős magyar költőjét. És szintén 2014 novemberében jelent meg Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója, amely fontos képet rajzol a költő és a kor mindennapjairól.

November 9.: Radnóti Miklós igaz hőse Magyarországnak
Forrás: kormany.hu

November 21.: Gyarmati Fanni kizárólag Radnótinak írt, naplóját azonban ő soha nem olvashatta
Forrás: konyves.blog.hu

VI. Vallásközi párbeszéd

December 21.: Valamennyien ugyanarra az Istenre gondolnak
Forrás: ujember.hu

Áldozatok és embermentők címmel zsidó-keresztény közös koncertet tartottak az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban a Barankovics István Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közös rendezésében. Zsidó és keresztény vallási énekek valamint ezzel összefüggésbe hozható műzenei alkotások szólaltak meg egymásra mintegy felelve, egymással párbeszédben állva.

November 27.: A békéről beszélgettek a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás képviselői
Forrás: hvg.hu

„Weisz Péter, a konferencia egyik szervezője, a gyöngyösi Bugát Pál kórház főigazgatója, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke azt mondta, a rendezvénnyel be szeretnék bizonyítani, hogy a három vallásban több van, ami közös, ami összeköt, mint ami szétválaszt. Be szeretnék bizonyítani azt is, hogy a gyűlölet, az intolerancia nem a hitből, hanem az emberből ered." 

December 23.: Jézus korabeli zsinagógát tártak fel Izraelben – pont Karácsony előtt
Forrás: vs.hu

„A korabeli Magdala, vagy görög nevén Magadan a Via Maris, egy fontos kereskedelmi útvonal mellett volt, amely a Földközi-tengertől indult és Galileán át elvezetett egészen Egyiptomig vagy Szíriáig. >Okos rabbi volt, tudta hová tegye az üzletét< – mondta Eamon Kelly, a jeruzsálemi Miasszonyunk Pápai Intézet helyettes vezetője. >Ha valaki Názáretből a Betsaida vagy Kapernaum nevű halászfalvakba tartott, el kellett haladnia erre<.”

Január 7.: Erőt meríteni egymásból” – interjú Fekete László főkántorral és Haramza László operaénekessel
Forrás: barankovics.hu

„A kereszténység és a zsidóság között ezek a szálak azok, amelyeket a holokauszt tragédiája eltépett, de amelyek közvetlenül a tragédia elmúltával újra megjelentek, sőt, a keresztény embermentők tevékenységének hála, még a soa közepette sem szakadtak el teljesen. Fontos, hogy egymást kölcsönösen megismerve és a másik kincsei között a magunk számára is értékeset megtalálva és a különbségeket pedig tisztelve együtt munkálkodjunk közösségeink szolgálatában.”

Január 25.: Erdő Péter: Isten a béke és az áldás Istene
Forrás: magyarkurir.hu

"Keresztényzsidó imaórát tartottak a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban január 25-én, vasárnap este, a 2015. évi ökumenikus imahét nyolcadik napján."

Kép forrása: magyarkurir.hu