Részvételi demokrácia az Európai Unióban

A 2012-es ’Participatory Citizenship in the European Union’ című tanulmány, mint a címe is mutatja azt, az EU 27 tagállamában vizsgálta a közéletben részt vevő állampolgár ismérveit, azaz mit is jelent az Unióban az aktív állampolgári részvétel a közéletben.

A tanulmány több jelentésből is áll, a ’Contextual Analysis Report’ a kontextuális jegyekre, definíciókra, a fogalom tisztázására helyezi a hangsúlyt négy különböző állampolgári modell leírásával, míg az ’Analytic Report’ címet viselő jelentés a gyakorlatot, a állampolgári részvétel formáit és az államok különféle irányelveit mutatja be.

A ’Good Practices Report’ című összefoglaló a nevéből adódóan egy olyan jó gyakorlatok gyűjteménye, amely a politikai részvételtől az emberi jogokon és a tolerancián keresztül egészen a demokratikus értékekig nyújt betekintés az uniós országok gyakorlataiba.

Az utolsó dokumentum ’Final Study Summary and Policy Recommendations’ címmel hosszú távú javaslatokat fogalmaz meg a 2020-as Európai stratégiához illetve a 2014-től 2020-ig célként kitűzött új, Európa az Állampolgárság Programért (Europe for Citizenship Programme) megvalósításához.

David Kerr, mint a dokumentumok társszerzőjének neve egyértelműen bizonyítékul szolgál minden érdeklődő számára ahhoz, hogy a jelentések komoly tartalmi értéket képviselnek. A dokumentumok elérhetőek itt.