20 éve már, hogy Magyarországon járt Róma püspöke

20 évvel ezelőtt 1996. szeptember 6–7-e között járt Magyarországon utoljára a római katolikus egyház vezetője, akkor II. János Pál pápa, akinek az volt a második magyarországi útja. A lengyel pápa látogatásait megelőzően csak a történelmi Magyarország területén járt katolikus egyházfő, 1052-ben IX. Leó Pozsonyban. 2013 őszén ugyan a médiát az a hír járta be, hogy éppen ebben az esztendőben, a Szent Márton évhez kapcsolódóan Ferenc pápa Magyarországra látogat, de most úgy tűnik várnunk kell még arra, hogy az egyház fejét hazánkban láthassuk.

Az utazó pápa

1978-ban Karol Woytilát, azaz II. János Pált fiatalon, mindössze 58 évesen választották meg a pápai trónra, így 2005-ben bekövetkező halála egy hosszú, 27 éves pontifikátust zárt le. A legtöbbet utazó pápa címet azonban nem hosszú regnálása miatt érdemelte ki. A 27 év alatt összesen 104 alkalommal hagyta el Olaszország területét. Az utazásokat természetesen a modern technikai fejlődés tette lehetővé, ebben a tekintetben nincs értelme összehasonlítani II. János Pált a modernkor előtti elődjeivel, mégis az ő személyiségéből is fakadt az, hogy évenként átlagosan 3-szor elhagyta Olaszországot, és saját hazájában kereste fel a világ katolikus nemzeteit, közösségeit. Szülőhazájában, Lengyelországban kilencszer járt, akárcsak Franciaországban. Az Egyesült Államokba hétszer látogatott el. Ötször kereste fel Spanyolországot és Mexikót, Portugáliát, Brazíliát négyszer, Ausztriát, Németországot háromszor. Magyarországon kétszer tett látogatást. Az afrikai kontinensre összesen tizenháromszor látogatott el, két útja Ausztráliába és a Fülöp-szigetekre is vezetett.

A második magyarországi látogatás

1995-ben Göncz Árpád akkori köztársasági elnök vatikáni látogatásakor hívta meg II. János Pál pápát Magyarországra, tolmácsolva Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát meghívását is. Az út apropóját a Pannonhalmi Bencés Főapátság fennállásának millenniuma adta. Az utazás másnapján, szeptember 7-én pedig Győrbe látogatott, ahol az Ipari Parkban 150 ezer hívő előtt celebrált szentmisét a rossz idő ellenére is. A látogatás során II. János Pál találkozott Göncz Árpáddal (akit még az krakkói püspökké választása előtti időről is ismert), Horn Gyulával, Magyarország akkori miniszterelnökével és a Magyar Katolikus Püspöki Karral. Győri tartózkodása idején az általa boldoggá avatott Apor Vilmos sírját is felkereste.

Az ezredéves évfordulón túl egy másik tervezett program is lett volna II. János Pál második magyarországi útján. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát ugyanis egy nagy ökumenikus találkozó szervezésébe fogott. A szép elgondolás szerint Pannonhalmán egy, a nagy egyházszakadást megelőzően alapított monostorban félúton Róma és Moszkva között találkozott volna a római egyház vezetője és minden oroszok pátriárkája, II. János Pál és II. Alekszij. II. Alekszij végül is a szent szinódus akarata szerint nem fogadta el a meghívást, amiben azonban még az utolsó hónapokig reménykedett a Vatikán és Magyarország is. Várszegi Asztrik 14 évvel a meghiúsult találkozó után így nyilatkozott az esetről: „Én ettől akkor sem estem kétségbe, most se, mert meg vagyok róla győződve, hogy ennek [a pápa és Moszkva pátriárkájának találkozójára] előbb vagy utóbb be kell következnie.” A főapátnak igaza lett, ez év februárjában került sor Havannában a történelmi találkozóra, ahol Ferenc pápa és Kirill pátriárka közös nyilatkozatot is közzé tett.

Veiszer Alinda beszélgetése Várszegi Asztrikkal, Záróra, 2010. 12.09., a teljes beszélgetés elérhető a youtube.com-on.

A Pannonhalmi Bencés Apátság rövid története

Az apátság létrejötte megelőzi Magyarország születését, ugyanis Géza fejedelemhez, tehát Szent István apjához kötődik. Géza Csehországból hívott be bencés szerzeteseket, akiket a mai Pannonhalma területére telepített le, a felállított monostor védőszentje Tours-i Szent Márton lett. Gézát követően fia, Szent István is megfordult a monostor falai között. Bár a tatárjárás idején Ursus apát hősies helytállásának köszönhetően a mongolok nem törtek be Pannonhalmára, a török hódoltság már megviselte a közösséget, a bencéseknek többször is menekülniük kellett. A 18. század során indult újra virágzásnak az apátság, különösen Sajghó Benedek főapát irányítása alatt, akinek idejében mind a közösségi élet, mind pedig az építkezések fellendültek. Törés csak II. József uralkodása idején következett be, aki királysága területén a bencés házakat is feloszlatta, I. Ferenc azonban 1802-ben visszaállította intézményeibe a bencés közösségeket is. A II. világháború idején fontos menedékházzá vált Pannonhalmi Bencés Apátság, amelyért Kelemen Krizosztom, akkori főapát poszt-mortem a Yad Vashem Világ Igaza kitüntetését is megkapta.

A kép forrása: alfatours.hu.

1945 után a rend birtokait és a bencés iskolákat is államosították, 1950-ben azonban két iskolát mégis megőrizhetett a rend, és emiatt súlyosan korlátozott keretek között, de a közösség is tovább folytathatta tevékenységét Győrött és Pannonhalmán. A rendszerváltás után Pannonhalma ismét visszanyerte szabadságát, a Bencés Apátság nemcsak a vallási élet fontos színhelye, hanem pezsgő tudományos és kulturális színtér is, amely nem utolsósorban köszönhető az 1991 óta főapáti tisztséget betöltő Várszegi Asztriknak. A tanítói és liturgikus tevékenységeken túl a szerzetesközösség számos vállalkozásba fogott, híressé vált pincészete, gasztronómiai és kozmetikai termékei is. A 2016-os Szent Márton emlékév kiemelt pontja Szombathely mellett Pannonhalma, hiszen a monostor Tours-i Szent Márton tiszteletére épült még 996-ban.

Lukácsi Katalin

Források:

II. János Pál pápa 15 éve járt megyénkben Forrás: kisalfold.hu

Hunyady Márton: Pannonhalma millenniuma és II. János Pál pápa látogatása a korabeli sajtó tükrében Forrás: phbences.hu

2016-ban Magyarországra látogat Ferenc pápa Forrás: mno.hu

Nem jön Ferenc pápa Magyarországra Forrás: mno.hu

Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi találkozója Kubában Forrás: magyarkurir.hu

Veiszer Alinda beszélgetése Várszegi Asztrikkal Záróra, 2010. 12.09. Forrás: youtube.com

II. János Pál pápa külföldi látogatásai Forrás: kzs.hu

A monostor története Forrás: bences.hu

A pápa látogatása képeinek forrása: Pápa látogatása Pannonhalmán 10, pannonhalma.network.hu

II. János Pál pápáról készült képregény képének forrása: timetravelandrocketpoweredapes.tumblr.com.