Dr. Alvin Plantinga református vallásfilozófus kapta a 2017. évi Templeton-díjat

A Templeton-díjat  – amit spirituális Nobel díjként is szokás emlegetni 2017-ben kiemelkedő munkásságáért Dr. Alvin Plantinga református vallásfilozófus kapta.

A díjat John Templeton angliai presbiteriánus üzletember alapította „a spirituális valósággal kapcsolatos kutatások és felfedezések előmozdításáért” és a spirituális értékek megvalósítása terén elért eredmények elismerésére 1972-ben. A magas pénzjutalommal járó kitüntetést első alkalommal, 1973-ban ítélték oda Kalkuttai Teréz anyának, de az évek során a kitüntettek között volt Alekszandr Szolzsenyicin, az orosz ortodox spiritualitás megújítója, Őszentsége, a tizennegyedik dalai láma és Desmond Tutu dél-afrikai vallási vezető is. A Templeton Alapítvány két alkalommal díjazta magyar származású valláshoz kapcsolódó munkásságát. Jáki Szaniszló László (Stanley L. Jaki 1924-2009) tudománytörténész, bencés szerzetes a tudomány és a vallás közötti kapcsolatok építéséért 1987-ben, Sir Sigmund Sternberg, eredeti nevén Sternberg Zsigmond pedig a vallások közti közeledés előmozdításáért 1998-ban részesült a jeles kitüntetésben.

Alvin Platinga (A kép forrása: Wikimédia)

A 2017-es év kitüntetettje, a holland származású Dr. Alvin Plantinga, a Michigan állambeli Kálvin Kollégium professzora, aki mindenekelőtt a hit és filozófia, a vallás és tudomány viszonyának újraértelmezése terén végzett munkásságával érdemelte ki az elismerést.   Rupert Shortt, a „The Times Literary Supplementvallási szerkesztője szerint  Planinga az elmúlt években mindenkinél többet tett annak bizonyítására, hogy „Isten nem halt meg az egyetemeken”. A díjátadáson méltatói kiemelték  „ő Isten vezető református filozófusa korunkban”, más pedig így jellemezte: „Plantinga a 20. század legnagyobb filozófusa”.

A Magyarországon kevéssé ismert szerző szellemi és spirituális fejlődését mutatja be Békefy Lajos cikksorozata, amely a díjazott 1992-ben megjelent Lelki önéletrajza (Spiritual Autobiography) alapján készült:

Az első rész itt , míg a második itt , míg a sorozat harmadik darabja itt    olvasható.

KMR