„Isten szeretetének koldusai” (Ferenc pápa)

Pápai kezdeményezésre 2017. november 19-én tartotta az Egyház a Szegények I. Világnapját. A szegénység elleni küzdelemnek 1992-óta, az ENSZ közgyűlésének döntése értelmében volt már világnapja (október 17.), de az igazán személyessé válásra, a keresztény közösségek számára a szegények iránti szolidaritás közvetlen kinyilvánításának formájára az egyházi világnap adott igazán inspirációt. A katolikus egyházfő 2017 nyarán kelt üzenete nemcsak a kiszolgáltatottságot eredményező társadalmi folyamatok elleni fellépésről, hanem mindannyiunk személyes felelősségéről is szól, arról, hogy személyesen nézzünk a másik ember szemébe.

Ferenc pápa szerint a szegénység „terjedése a világ minden táján botrány "a hatalom és a pénz „perverz logikájának” következménye. A Szentatya VI. Pál pápát idézve figyelmeztet minket: „a szegények evangéliumi jogon” tartoznak az Egyházhoz, ezért a keresztényeknek éreztetniük kell a szeretet melegét a rászorulókkal. Keresztényi kötelesség nem utolsó sorban azért is, mert Isten irántunk való szeretete – mint írja – „nem maradhat válasz nélkül”. Korunk szegénységére az élet és társadalom új szemléletével kell válaszolnunk: szavak helyett tettekkel, kézzelfogható segítséggel. „A szegények nem problémát jelentenek, hanem erőforrást, amelyből meríthetünk, hogy az Evangélium lényegét befogadhassuk és megélhessük.” A Szegények I. Világnapján rendezett szentmisére Európa különböző országaiból önkéntes szervezetek kíséretében több mint 4000 nélkülöző érkezett, a szentmisét követő ebéden a Vatikánban 1500, más egyházi fenntartású menzákon további 2500 rászorulót látott vendégül Ferenc pápa.

Egymillió csillag a szegényekért

Az Adventi időszakban nyitottabbak vagyunk a szükséget szenvedők felé. Hirtelenjében nem is tudjuk számba venni hány civil és egyéb kezdeményezés inspirál minket adakozásra. Egyházak képviselői gyűjtenek adományokat a legkülönbözőbb helyeken, bevásárló központokban, az utcákon, adományvonalakon, tv-műsorok keretében. Ezek egyike az „Egymillió csillag a szegényekért” mozgalom. A kezdeményezés 1999-ben indult el Franciaországból, ma már 15 ország vesz részt az akcióban, amelynek célja, hogy felébressze az egymás iránti felelősség, a szolidaritás érzését.

Egymillió csillag Marosvásárhelyen 2017 októberében (A kép forrása: http://www.maszol.ro/)

Magyarország  a Katolikus Karitászon keresztül 2010-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Idén december 3-án indult a karitász hét. Advent első vasárnapján Győrben volt az országos program megnyitója, a zárórendezvényre pedig 10-én Pécsett kerül majd sor. Idén 11 egyházmegye vesz részt benne, ami azt jelenti, hogy az ország többszáz településén gyújtják meg a szeretet lángját szimbolizáló mécseseket az adventi vásárokban, köztereken, a templomok előtt.   

Főbb helyszínek 2017-ben:

December 3. – vasárnap – ORSZÁGOS MEGNYITÓ

Győr, Széchenyi tér, 18.00 – a program országos megnyitója Veres András megyéspüspök, Écsy Gábor országos igazgató és Szabó György egyházmegyei karitász igazgató részvételével.

December 4. – hétfő:Vác, Székesegyház, 16.00 – Szegének szentmiséje a Székesegyházban, melyet Varga Lajos segédpüspök mutat be. A szentmise végén 70 ajándékcsomagot adnak át, nehéz helyzetben élő családoknak.

16. 45 – gyertyagyújtás. Közreműködnek a Lámpás'92 Alapítvány fiataljai, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és Fodor János FODI zenész. A műsort követően a szereplők fogják elhelyezni az első égő mécseseket, amelyekből kirajzolódik a karitászt jelképező lángoló kereszt és egy szív.

December 5. -  kedd: Eger, Érseki Palota Látogatóközpont udvara (Széchenyi út 3.), 16.30 – Köszöntőt mond Füleczki István egyetemi lelkész. Közreműködik a Pétervásárai Caritas Junior csoport.

December 6. - szerda Sárospatak, Művelődési ház előtt Szent Miklós Udvara – 14.00 Jótékonysági műsor. Fellép a város minden iskolájának és óvodájának csoportja. 18.00 – gyertyagyújtás, köszöntőt mond Páll Miklós, a Miskolci Egyházmegyei Karitász igazgatója.

December 7. – csütörtök Debrecen, Érseki Hivatal (Petőfi tér 8.), 16.00 – a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász közös szervezése. Köszöntőt mond: Mészáros László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatója és Jaczkó Dániel a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász igazgatója. Közreműködik: Lautitia kórus és Somogyi László.

December 8. - péntek - Kaposvár, Kossuth tér, Pajtaszínpad, 16.30 – A programot megnyitja: Varga László megyéspüspök. Közreműködnek a város óvodásai, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Iskolaközpont fúvószenekara, Vígh Margit hegedűművész. A műsor végén az önkéntesek és a megjelent vendégek mécsesekből Karitász-keresztet raknak ki a téren.

December 9. - szombat Budapest, Szent István-bazilika, 19.00 – Jótékonysági hangversenynek hangversenyt ad a Győri Pedagógus Kórus. Beszédet mond Écsy Gábor, a Karitász főegyházmegyei és országos igazgatója. Az hangversenyt követően közös gyertyagyújtás a bazilika előtt. A jótékonysági est fővédnöke Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

December 10. - vasárnap - ORSZÁGOS ZÁRÓ RENDEZVÉNY Pécs, Széchenyi tér 16.00 – Ünnepi műsor Udvardy György megyéspüspök, Écsy Gábor országos igazgató és Besenczi Zsolt egyházmegyei karitász igazgató részvételével. Közreműködnek a Néri Szent Fülöp Iskola tanulói.

A kép forrása: http://www.publicdomainpictures.net

A szolidaritási akció egy olyan hetet jelent, amikor az egyház újfent kilép a templomok falai közül, megszólítja az utca emberét, egy gyertyát ad a kezébe és segít neki elgondolkodni arról mit jelent olyan közösségben élni, amelynek tagjai felelősek egymásért. A vallásosak számára ez a hét többet is jelenthet. Mint ahogyan Ferenc pápa az Egyház I. Szegények Világnapján elmondott beszéde is emlékeztet minket, „mindnyájan a lényeginek koldusai vagyunk, Isten szeretetének koldusai, aki megadja életünk értelmét és a véget nem érő életet.

KMR

 

A cikkajánló képének forrása:  http://vasile-antipa.blogspot.hu