Katolikus társadalmi napok 2017

Az első ízben 2013 szeptemberében megrendezett Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) idei házigazdája Győr. A háromnapos esemény kiemelt célja a Katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. A rendezvényen bemutatkoznak a keresztény szociális és családmozgalmak is. 2017. június 25–27-e között kerekasztalbeszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok várják az érdeklődőket Győrben, a Dunakapu téren. A rendezvény jelmondata: Társak vagyunk!, idei központi gondolata pedig a család témája lesz. A Katolikus Társadalmi Napok keretében kerül megrendezésre a „Család, légy, ami vagy!” nemzetközi konferencia is, ahol számos jeles magyar és külföldi előadó osztja meg gondolatait a témában.

 

Tekintettel Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára, Győr városára esett a KATTÁRS szervezőinek választása. Szent Lászlóban vált a keresztény élet igazán korszerűvé és magyarrá. Ugyanakkor szent királyunk a keresztény család követésre méltó példáját is elénk állította. A rendezvény jelmondata: Társak vagyunk!, idei központi gondolata pedig a család témája lesz. „Örömömre szolgál, hogy az idei KATTÁRS rendezvény témája a család, hiszen az erős család közös út közösségeink és nemzetünk számára a jövő felé” – mondja Veres András győri megyéspüspök. „Emberi életünk a családban kezdődik. Viszont a tágabb közösség, az Egyház is meghatározó erővel bír a keresztény értékrendünk kibontakozásában. Ferenc pápa útmutatásának megfelelően, szeretnénk hazánkban a család-lelkipásztorkodásnak prioritást adni. Az Egyház ott tud tevékenyen működni és belsőleg megerősödni, ahol minden korosztálynak megfelelő, élő közösségek vannak. A plébániai közösségeknek missziós hivatásuk van, amelynek része, hogy a nemhívők számára személyes tanúságtételükkel képviselik az evangéliumi értékrendet a társadalomban. Sajnálatos módon, napjainkban tudatosan támadják a keresztény értékeket, ezért elsősorban őriznünk és erősítenünk kell az alapokat, valamint bátorítani azokat, akik még bizonytalanok a krisztusi úton.

Az idei KATTÁRS rendezvény összekapcsolódik a Szent László-év kiemelt programjával, amely június 26– 27-én lesz Győrött. Szent László, mint keresztény férj és édesapa, valamint mint keresztény uralkodó szilárd hitével és következetes életével stabilitást adott családjának és nemzetének. Példa ő a mai kor embere számára is, hívőnek és nemhívőnek egyaránt.” „A Biblia arra tanít, hogy Isten törvénye felszabadít. Isten törvénye az a gyönyörű rend és harmónia, amelyet Ő beleteremtett a világba, és amelyet az ember a természet könyvéből kiolvashat” ̶ mondja Székely János a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke. „Szent László ezt az isteni törvényt élte és akarta átadni a népének. Ez az életadó törvény és harmónia erőssé tette nemzetünket. Ez a szeretet-törvény teszi a családok életét is harmonikussá. Az idei KATTÁRS alapüzenete az, hogy az isteni törvény életadó és felszabadító, őrzi és szolgálja a családok, a nemzet és az egész emberiség boldogságát, kiteljesedését.” „Manapság egyre nagyobb a távolság az európai emberek többségének mindennapi, rendes családi élete, illetve a média nagy része által sulykolt társadalmi modell között ̶ nyilatkozta Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete, a KATTÁRS idei civil fővédnöke. – Éppen ezért alapvetően fontosnak tartom, s a közéleti szereplők különös felelősségének, hogy vonzó módon beszéljünk a keresztény családról. Mert társadalmunk és Európa jövője csakis erre az alapra épülhet, és mert az ember ma is biztonságra, stabilitásra, hűségre, örök szerelemre vágyik.”

A kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, koncerteken a régió képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. A kitelepült sátrakban a társadalmat szolgáló katolikus és civil szervezetek mutatkoznak be, valamint a régió családmozgalmainak képviselői. Továbbá sport, ifjúsági, gyerek- és interaktív programokkal várjuk az érdeklődőket a három nap folyamán. A rendezvény első napján, június 25-én a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban nemzetközi konferenciát szervezünk, amelynek témája a család lesz.

További részletek és információ a folyamatosan frissülő www.kattars.hu oldalon olvasható.