Szakralitás és kulturális örökség

Idén immár 11. alkalommal rendezik meg Magyarországon a Kulturális Örökség napjához kapcsolódva az Ars Sacra fesztivált, ami egy 2007-ben indított budapesti várospasztorációs mozgalomból az elmúlt években európai szinten is elismert többnapos, az országhatárokon is átnyúló rendezvénysorozattá vált. Tavaly Budapest díjjal tüntették ki, majd 2017/18-ra is elnyerte az EFFE (Europe for Festivals – Festivals for Europe) minősítést, így tagja lett a minősített európai fesztiválokat tömörítő EFFE Platformnak.

Az Ars Sacra Alapítvány elmúlt 10 évének kiállítása a Háló Közösségi Házban tekinthető meg

(A kép forrása: Ars Sacra Alapítvány)

A rendező Ars Sacra Alapítvány célja, hogy a művészetek segítségével szólítson meg hívőt, és nem hívőt egyaránt. Nemzeti örökségünk egyben keresztény kulturális örökség is, ami kiválóan alkalmas nemcsak a hit gazdagságának bemutatására, de arra is, hogy a fesztiválhoz kapcsolódó nyitott templom mozgalommal karöltve demonstrálja a különböző művészeti ágak és a vallás összefonódását. Az Ars Sacra Fesztivál más miatt is figyelemre méltó: megjeleníti és működteti a magyarországi vallások közötti kapcsolati hálót.  A múlt szombaton lezajlott nyitott templomok napjához mintegy száz helyszínen  kapcsolódtak katolikus, református, evangélikus, unitárius, ortodox és más keresztény felekezethez tartozó templomok, imaházak.  A fesztivál ezen túl reprezentálja azt is, hogy a szakrális kapcsolati háló túlmutat a templomok falain és mélyen gyökerezik a művészetek világában is. A fesztivál programja hagyományosan nyitott, a szervezési időszakban kapcsolódhatnak hozzá nemcsak templomok, múzeumok, műtermek, képző és iparművészeti helyek, de magánszemélyek is.

Az Ars Sacra Alapítvány így saját intencióiról: „Célunk a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez.”  Az Ars Sacra Alapítvány szerint a 10 év mottóinak összegzéseként is értékelhető az a két szó. Ne féljetek (Jer 42,11)  Ne féljetek… Ha egyszer megtanultunk Istenbe vetni bizalmunkat, soha többé nem kell félnünk, bármivel kerüljünk szembe életünk során. Erre bíztat, szólít fel sok-sok művészi alkotás, ebben erősíti meg ez a hét a művészetek iránti vallásos érdeklődőket. Az évről évre gyarapodó fesztivál hamar kinőtte a főváros kereteit, és vált országos, mi több országhatárokon átnyúló mozgalommá.

A váci Ars Sacra program (A kép forrása: Ars Sacra Alapítvány)

Nemcsak térben, de időtartamban és programkínálatban is növekedett, 9 napossá terebélyesedett, ami alatt több száz ingyenes programot kínál nagyoknak és kicsiknek egyaránt. A X. Ars Sacra Fesztiválon tavaly 600 rendezvényen több mint 70 ezer ember vett részt. A kínálatban egyaránt megtalálhatjuk a legkülönfélébb művészeti ágakat, a komoly zenétől a jazzen és a képzőművészeteken és az irodalmon keresztül  a filmművészetig.

Két éve már filmfesztivál is része a művészeti programkínálatnak. (A kép forrása: Ars Sacra Alapítvány)

A rendezvénysorozatot szeptember 15-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Nemzeti Múzeumban. Köszöntőt mondott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A szakrális hét másnap a Nyitott Templomok napjával indult, amelyhez nagyon sok plébánia csatlakozott különféle programmal. Például Belvárosi Ferences Templom „Séta a Belváros templomaihoz” elnevezésű időtöltést kínált, a Ferences Templom- Egyetemi templom, Pálos könyvtár, Szent Mihály templom, Belvárosi Nagyboldogasszony fő plébániát járthatták körbe a látogatók, ami igazi túraként 3 órás sétát ölelt fel. A Jézus Szíve Jezsuita Templom gyerekbarát körsétáján az altemplomot fedezhették fel a gyerekek, majd orgonabemutatóval zárult a nap. Kísérő kiállítás nyílt a Párbeszéd Házában a Horánszky utca 20. sz. alatt. A Láttatni a láthatatlant címet viselő reprezentatív válogatás Molnár C. Pál egyházművészeti alkotásaiból kínál ízelítőt.  A Művészettörténeti sétát Sajgó Szabolcs SJ atya vezette. A fesztivál hete alatt folyamatos tárlatvezetés van a Mátyás- templomban, 10-10:45 óra között. A Nemzeti Múzeumban 16-án Ókeresztény és római közigazgatás előadást lehetett meghallgatni.  Szeptember 18-án a Hinduizmus és a kereszténység címmel hallhattak az érdeklődők kerekasztal beszélgetés George Saju SJ és Sajgó Szabolcs SJ részvételével, másnap a Szent István Bazilikában volt lehetőség megismerkedni a hely történetével. Keresztény sorsok a dzsihadizmus árnyékában, Keresztényüldözés a Közel-Keleten alcímmel a Nemzeti Múzeumban 17 órakor Speidl Bianka (a Migráció Kutató Intézet kutatója) tartott beszámolót. Szeptember 21-én a Nemzeti Galériában   Magyar Szentek a középkorban címmel volt tárlatvezetés, a Műcsarnokban pedig Genesis kiállítás Sebastiao Salgado brazil fotóművész képeiből. Kiemelt program volt a Ne féljetek, Jókai Anna írónő tiszteletére rendezett emlékest, ahol meghívott vendégek beszéltek Jókai Anna írónőhöz fűződő kapcsolatukról és emlékeikről. Az est résztvevői: Mezey Katalin költő, Sajgó Szabolcs SJ jezsuita szerzetes katolikus pap, Lukács Sándor színművész voltak.

(A kép forrása: Ars Sacra Alapítvány)

Ízelítő a művészeti hétből még hátralévő programokból: szeptember 22-én, Csak az első 500 év a nehéz Reformáció humorest 19:00 órától a Kossuth Klubban. Kövesdi Miklós Gábor a vallásra érzékeny látásmódot humorral vegyítve beszél olyan témákról, amelyeket sokszor tabunak tekintünk. 17:00 órától Kocsis Fülöp érsek- metropolita a Keresztény remény a háború földjén címmel élménybeszámolót tart a Nemzeti Múzeumban. 18:00 órától Kocsis-Intim megvilágításban, a 64 évesen elhunyt Kocsis Zoltánra, ahogy kritikusai nevezték: „Bartók Béla földi helytartójára” emlékeznek a DocuArt Filmművészeti Központban.

Szeptember 23-án szombaton 10:00 órától a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Remény és Feltámadás című sétán lehet résztvenni. Keretében egy-egy művészi értékű síremléket lehet megtekinteni, köztük: Ady, Kosztolányi, Babits sírját, ahol szépirodalmi idézetek gazdagítják majd a látottakat. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban 15:00 órától, Hit és Gyógyítás című előadásában, Dr. Csókay András beszél a hit és gyógyítás kapcsolatáról, történetéről. Emellett még rengeteg kórus mutatkozik be különböző templomokban, hangverseny, világzenei koncertek, orgonajáték, zongoraest várja a zenekedvelőket. Bogányi Gergely szeptember 24-én Veszprémben lép fel, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveit mutatja be. Kiállításokat lehet megnézni, például a 300 éves, 1717-ben alapított Piarista Könyvtárat, amely azóta is folyamatosan működik.  

A határon túli programokban is bővelkedhetünk: Bécsben a Collegium Pazmaneum csatlakozott a rendezvénysorozathoz, ahol Utazás a határok mentén és egy diplomata múltjában címmel Dr. Perényi János tart könyvbemutatót. (Bécs, Boltzmanngasse 14.)  Szeptember 24-én a zárónapon, II. Ars Sacra filmfesztivál lesz a DocuArt Filmművészeti Központban. Az este folyamán még 19:30 órától a Kelenföldi Szent Gellért templomban, Az imádság ereje Bach és Mozart művészetében című előadást lehet meghallgatni.

Vesztróczi Luca

Még több információ: itt és itt.