Címke: 1956

Könyvbemutató: Magyar kereszténydemokraták és 1956

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata képviselője mutatta be csütörtökön (2017.05.18) Márianosztrán A magyar kereszténydemokraták és 1956 című kötetet. A rendezvényen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke is.


Könyvbemutató: Magyar kereszténydemokraták és 1956

A Magyar kereszténydemokraták és 1956 című tematikus kötetet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan a Barankovics István Alapítvány Kereszténydemokrácia Tudásbázisának kutatói készítették. A munkacsoport szándéka, hogy bemutassa a Demokrata Néppárthoz köthető hazai és emigráns kereszténydemokraták 1956-os szerepvállalását, politikai elképzeléseiket valamint a forradalom és szabadságharc bukása után őket ért megtorlásokat.


1956 és a magyar kereszténydemokrácia

A Demokrata Néppárt 1949-es ellehetetlenítése után a kereszténydemokrácia képviselőire az üldöztetés várt. Már 1948. november és 1949. március között majdnem egy tucat képviselő volt kénytelen választani politikai szerepvállalása miatt, a fenyegető letartóztatás elől menekülve az emigrálás kockázatos útját. 1948.


1956. október 26 – A győri papság 12 pontja

„A győri fiatal papok kezdeményezésére Győr Város és az Egyházmegye papsága nevében az alább következő pontokban foglaljuk össze jogos és méltányos követeléseinket az állam felé és tiszteletteljes kéréseinket a Magyar Püspöki Kar felé. Mindezt azzal a tudattal tesszük, hogy a Püspöki Kar is tudja teendőjét és teljesíti a tisztéből folyó kötelességét. Ezen megnyilatkozásunkkal azt akarjuk kifejezésre juttatni, hogy a papság is érzi a saját felelősségét ezekben a súlyos időkben.


1979 – Részlet Kovács K. Zoltánnak, a Newbrunswick Rutgers University-n tartott 1956-os ünnepi beszédéből

(…)  Most az otthon élő kéziratos irodalom - a szamizdat - egyik fiatal tagja külföldön is olvasható írásából idézem a következő mondatokat: "Az 1956-os nemzedék nem arra használta fel saját történelmi precedensét, hogy a 60-as években kialakult viszonylagosan jó helyzetből még jobbat csikarjon ki és ne is csak önmagának, hogy új reményeket ébresszen és további eredmények elérésére szorítsa a társadalmi vezetést. Éppen ellenkezőleg: az 56-os nemzedék maga könnyítette a felejtést mindenkinek.


Részletek Varga László visszaemlékezéséből

„Amint az első nap adásait olvastam az arcomba szökött a vér. Miközben a magyar fiatalság vérét ontotta a szabadságért, és órák alatt az egész világ csodálatát kivívta, a hazai kommunista rádió <<ellenforradalmi banditáknak>>, <<sötét gazembereknek>>,<<csőcseléknek>> nevezte őket. Ráadásul a rádió az Internacionálét játszotta még 24-én is. De 25-én már elhangzott: <<Magyarok! Tűzzétek ki a nemzeti zászlót! >> és a Himnuszt játszották. Beleremegtem.


2006 – Kovács K. Zoltán és O’sváth György 1956-ról

Forrás: Nemzeti Audiovizuális Archívum. A stúdióbeszélgetés a Duna TV 2006. október 22-i Agora műsorában hangzott el.

 


1957-1962 Kovrig Béla: Nemzeti kommunizmus Magyarországon

„Nem voltak olyan látható és mély ideológiai hasadások, amelyek a nemzet egybeforrását akadályozták volna; ezt az egybeforrást indította el, majd gyorsította az országos méretű, részben erőszakos kollektív harc előbb a szovjetek által kikényszerített és fenntartott status quo, majd – főleg és közvetlen módon – e status quo szovjet-orosz szavatolói ellen.


1957. november 4. (New York) Barankovics István: Az ún. nemzeti képviselet kérdéséről

„A forradalom és a szabadságharc tragédiája után is változatlanul szükség van egy olyan emigráns politikai testületre, amely az önrendelkezési jogától megfosztott magyar nemzet érdekeinek szószólója a szabad világban. Ezt a szerepet éveken át a Magyar Nemzeti Bizottmány, illetve annak Végrehajtó Bizottsága töltötte be.


Oldalak

Feliratkozás RSS - 1956 csatornájára