Címke: Barankovics István

1957. november 4. (New York) Barankovics István: Az ún. nemzeti képviselet kérdéséről

„A forradalom és a szabadságharc tragédiája után is változatlanul szükség van egy olyan emigráns politikai testületre, amely az önrendelkezési jogától megfosztott magyar nemzet érdekeinek szószólója a szabad világban. Ezt a szerepet éveken át a Magyar Nemzeti Bizottmány, illetve annak Végrehajtó Bizottsága töltötte be.


Barankovics István emlékére

„Célunk a keresztény állameszme megvalósítása a magyar szellemnek sajátos stílusában, társadalmunk XX. századi fejlődési szükségleteinek kielégítésére és a reálpolitikai lehetőségeknek szigorú számításba vételével. E célnak rendelkezésünkre álló, törvényes eszközzel való szolgálatát a legnemesebb feladatnak ismerjük és minden törvényes előfeltételéért küzdeni akarunk.” – fogalmazott Barankovics István 1947. augusztus 17-én a Hazánk hasábjain. Most, amikor 2014 márciusában, halálának 40.


Felavatták Barankovics István szobrát Polgáron

2013. október 6-án avatták fel a Hajdú Bihar megye északnyugati peremén található Polgár főterén a város szülöttének, a Demokrata Néppárt egykori főtitkárának, Barankovics Istvánnak az emlékművét. Az ünnepélyes szoboravatáson részt vett és beszédet mondott többek között Dr. Mészáros József a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke is.


Barankovics István

(Polgár, 1906. december 13. – New York, 1974. március 13.)

A modern kori magyar kereszténydemokrácia kiemelkedő alakja, a Demokrata Néppárt főtitkára, újságíró-szerkesztő (Az Ország Útja, Kis Újság, Magyar Nemzet, Hazánk), a Közép-európai Kereszténydemokrata Unió (CDUCE) egykori elnöke.


Feliratkozás RSS - Barankovics István csatornájára