Címke: DNP-s képviselők

A kereszténydemokrata emigráció története, 1949–1989

Barankovics István, a Demokrata Néppárt főtitkára, 1949. február 2-án kényszerült emigrációba. Bécsbe érkezve nyilatkozatot adott a külföldi sajtó és rádiók számára, amelyben bejelentette a DNP munkájának beszüntetését. A Magyarországon maradt képviselők egy csoportját pedig a berendezkedő kommunista hatalom arra kényszerítette, hogy a párt „politikai bizottsága” nevében mondja ki a DNP megszűnését.


Bálint Sándor breviáriuma

A száztíz évvel ezelőtt született Bálint Sándor évtizedeken keresztül készített naplójegyzeteket, amelyekből egyelőre sajnos csak szemelvények jelentek meg Breviárium címmel. Ennek lapjairól rajzolódik ki a képünk Bálint Sándor spiritualitásáról, amely jellegzetesen magyar katolikus gyökerekből kinövő, etnikai, felekezeti és világnézeti szempontból egyaránt nyitott és toleráns lelkiség, középpontjában a keresztény küldetéssel.


90 éve született Kovács K. Zoltán

Nehéz óriások mellett élni – legyenek bár termetre kisebbek -, de mégis felemelő. Nehéz, mert árnyékukban jobban látjuk saját esendőségünket, kicsinységünket, ugyanakkor felemelő, mert nagyságuk viszonyítási pont a minket körülvevő zűrzavarban, iránytű számunkra, mely segít elkerülni a tévutakat. Zoli bácsira bátran mondhatjuk: erkölcsi és szellemi értelemben óriás volt, egy példa ember, egy küldetéses ember, egy hétköznapi értelemben vett szent ember.


Emigrációba kényszerült DNP-s képviselők

Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon elért siker után a Demokrata Néppárt megválasztott képviselőit az ÁVO, majd az ÁVH továbbra is megfigyelés alatt tartotta. 1948-tól fogva sorozatos pressziók érték az ellenzéki párt képviselőit, az év folyamán közülük többeket hamis vádak alapján megfosztottak mandátumuktól, vagy lemondásra kényszerítettek.


Mézes Miklós - Az élő történelem

Mézes Miklós a Demokrata Néppárt országgyűlési képviselője volt 1947 és 1949 között. A KALOT-ból induló kereszténydemokrata politikus pályaképe a DNP demokratikus, társadalmi mobilitást ösztönző arculatának bizonyítéka.


A Demokrata Néppárt szociokulturális összetétele

A Kereszténydemokrata Néppárt 1944 év végi, illetve a Demokrata Néppárt 1945 eleji zászlóbontása azt jelezte, hogy Magyarországon egy katolikus világnézeti pártnak is megvolt a saját társadalmi bázisa, amelyre a második világháború után építhetett. A DNP képviselőcsoportjának szociológiai struktúrája az egész magyar kereszténydemokrata mozgalom társadalmi bázisáról képet ad.


„Kérem a vádlott felmentését!” - Varga László, a DNP ügyészének élete

Varga László, a Demokrata Néppárt ügyésze, a Kereszténydemokrata Néppárt későbbi elnöke a sorfordító 1945–1948-as esztendőkben különösen aktív volt a párthoz forduló emberek jogi és érdekvédelmi ügyeinek intézésében. Elhivatott jogászként a jogállamiság és a demokrácia mellett kiállva védte védencei ügyeit az egyre nyilvánvalóbbá váló kommunista rágalomhadjáratok és koncepciós eljárások idején. Eközben saját bőrét is a vásárra vitte, amely egyet jelentett saját praxisának kockáztatásával..


Feliratkozás RSS - DNP-s képviselők csatornájára