Címke: életminőség

XXI. századi böjtök

Hamvazószerdán kezdődik az egyházon belül a 40 napos böjti időszak, a nagyböjt. Eredete a valláson belül kettős. A böjtöt vállaló hívő egyszerre emlékezik meg a 40 nap idején a názáreti Jézus keresztútjáról és szenvedéséről, és egyúttal követi a Mester pusztai böjtjének példáját. Miként a másik nagy ünnep előtt, a karácsonyt megelőző advent idején, úgy a húsvét előtt is a keresztény ember lelkének, hitének mélyére koncentrál.


Az egydimenziós ember

1964-ben, épp ötven éve jelent meg az ember morális és életmódbeli kiteljesedésének perspektíváit mérlegelő „Egydimenziós ember”. Herbert Marcuse munkája már saját korában szakrális szöveggé, a ’68-as Nyugat-Európai diáklázadások bibliájává vált, bár maga a szerző megírásakor nem pályázott politikai ideológusi babérokra.


Legek harca IV. – A legélhetőbb városok 2014-ben

Az élhető város fogalma Jahn Gehl, napjaink egyik legismertebb városépítésze nevéhez fűződik. A koncepció gyakorlati megvalósulását a dán fővárosban, Koppenhágában csodálhatjuk meg, ahol a világ legnagyobb autómentes városi övezete található. 2013-ban foglalkoztunk már a fenntarthatósággal és élhetőséggel itthon és külföldön.


Feliratkozás RSS - életminőség csatornájára