Címke: Ferenc pápa

„Hogy visszanyerjük a szabadság igazi értékét”

Az irgalmasság szentévéről

Ferenc pápa a 2016. évet – a 2015. december 8. és 2016. november 20. közötti periódust – az irgalmasság rendkívüli szentévének nyilvánította. Szándékai szerint ez az év arra szolgál, hogy növekedjen az emberek meggyőződése Isten végtelen irgalmasságában. Ez a római katolikus egyház történetében a harmincadik szentév.


Ferenc pápa két éve

XVI. Benedek pápa lemondását követően a pápaválasztó bíborosi testület (konklávé) viszonylag rövid idő alatt, az ötödik ülésén megadta az elégséges szavazatot Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosnak, aki ezzel a katolikus egyház 266. pápája lett s a Franciscus nevet választotta. Az első nem európai pápa, az első jezsuita pápa és az első, aki Szent Ferenc nevét vette fel. Pápai címerére is átvette püspöki jelmondatát: Miserando atque eligendo - megkönyörülve és kiválasztva.


Hölvényi György rádióinterjúja Ferenc pápa beszédének fogadtatásáról

Hölvényi György többek között beszámol arról, hogy hívők és nem hívők nagy izgalommal várták a nem európai, bár európai gyökerekkel rendelkező Szentatyát. Ferenc pápának sikerült mindenkit a legmélyebben megérintenie szavaival. Erről a jelenlévők hosszantartó tapsa is tanúskodott, amellyel a pápa beszédét jutalmazták.


Ferenc pápa strasbourgi üzenete Európa polgáraihoz

A pápát az Európai Parlament nevében Martin Schulz elnök hívta meg 2013. október 11-i vatikáni hivatalos látogatása során. Egyházi államfőként legutóbb II. János Pál pápa járt és mondott beszédet a strasbourgi Parlamentben 1988-ban, egy évvel a berlini fal leomlása előtt. Ferenc pápa 2014. november 25-én mondott beszédet az immár egységes, 500 millió európai polgárt képviselő Európai Parlament strasbourgi ünnepélyes ülésén.  

 

 


Őszentsége célkeresztben

Vakikánon belüli-kívüli ellenfelek, maffia és iszlámista fenyegetések


Ferenc pápa egy éve

Ferenc pápa, a római katolikus egyházfő első esztendejének értékelése az elmúlt hét világsajtójában előkelő helyet foglalt el. Magyarországon is minden tekintélyes lap értékelte ezt az első esztendőt. Az értékelések kevés kivételtől eltekintve pozitív végkicsengésűek.


Feliratkozás RSS - Ferenc pápa csatornájára