Címke: határon túli magyarok

Magyar szó, kép, hang a határon túl

A határon túli magyarok megjelenése a többségi társadalom médiavilágában és saját médiumaik, azaz önreprezentációjuk sok tekintetben meghatározzák a kisebbség–többség viszonyát. Esetükben a tájékoztatáson – tájékozódáson – túl a saját médiumoknak fontos identitásképző szerepük is van, nem beszélve a magyar nyelv továbbörökítésének kérdéséről.


Fekete március Marosvásárhelyen

Huszonöt évvel ezelőtt került sor Marosvásárhelyen az azóta már „fekete márciusként” emlegetett véres eseményekre, amelynek több száz sebesültje és hat halottja volt. A kisebbségi iskolahálózatért és magyar nyelvű oktatásért indult békés demonstrációk a lappangó etnikai ellentétek felszínre kerülésével pár hónap alatt torkollottak erőszakba. Az 1989 decemberében még megnyilvánuló román–magyar „forradalmi szolidaritás” helyébe márciusra az etnikai konfliktus pusztító erői léptek.


Egy nemzet a pártok csapdájában II. rész

Tíz éve annak, hogy eredménytelenül zárult a határon túli magyarok kedvezményes honosításának ügyében kiírt népszavazás.


Egy nemzet a pártok csapdájában I. rész

A tíz éve, 2004. december 5-én megtartott népszavazás eredménytelenül zárult. Ekkor két kérdésben, a kórházak privatizációjával kapcsolatban és a nem Magyarországon élő, magukat magyar nemzetiségűnek vallók kedvezményes honosítását illetően kellett dönteniük az állampolgároknak.


A skót függetlenségi népszavazás hatása az európai kisebbségekre

2014. szeptember 18-án a skót nép döntött arról, hogy Nagy-Britannia része kíván maradni továbbra is. Ez a népszavazás azon túl, hogy egy nagy múltú ország és korábbi nagyhatalom egységéről, illetve presztízséről döntött, európai viszonylatban is jelentős volt, mivel precedensértékkel bírt más olyan országok számára, melyek etnikai kisebbségekkel bírnak.


Magyar állampolgárság, mint Kelet-európai „divatcikk”?

Már szinte megszokhattuk, hogy választások előtt rendszeresen belefutunk olyan témákba, amelyek befolyásolhatják döntésünket, vagy éppen megalapozzák döntésképtelenségünket. Ez a gumicsont szindróma már-már annyira részévé vált a magyar politikai életnek, hogy szinte meglepődnénk, ha nem harapna rá a sajtó egy-egy ilyen hírre. Ezúttal az „áldozat” a kettős állampolgárság.


Együtt az Unióban

Az Európai Parlament szupranacionális intézményként képviseli az európai polgárságot. Léte nekünk magyaroknak lehetőséget és fórumot nyújt a Kárpát-medencei magyarság szimbolikus egységének kifejezésére és a közös politizálására.


Május 15-e a szlovákiai magyarok napja

1994-ben a szlovák parlament magyar képviselőcsoportjának kezdeményezésére május 15-ét a Szlovákiai Magyarok Emléknapjává nyilvánították.


A romániai magyarság helyzete

A határainkon túl élő magyarok helyzetét bemutató sorozatunk első részében a Vajdasággal foglakoztunk, majd a szlovák elnökválasztás apropóján a felvidéki magyarok politikai dilemmáit mutattuk be.


Kárpátaljai magyarság és politika

Az 1920-as népszámlálási adatok szerint a 12 656 km2 nagyságú Kárpátalján a közel 600 ezer fős lakosság 56%-át a ruszinok, 31%-át a magyarok, 31%-át a németek alkották. Ez az arány mára a ruszinok esetében 90 %-ra, míg a magyarság vonatkozásában 10 %-ra módosult, a németeket a II. világháború után kitelepítették, elhurcolták.


Oldalak

Feliratkozás RSS - határon túli magyarok csatornájára