Címke: Kovács K. Zoltán

Politika-etikai akkordok Kovács K. Zoltán emlékére protestáns tiszteletadásként - 2. rész

Az európai kereszténydemokrata politikai kultúra magaslatain idehaza is – belső iránytűvel


Egy élet a kereszténydemokráciáért című könyv bemutatója

Kovács K. Zoltán idén lett volna 93 éves, az írásaiból szerkesztett kötetet épp születésnapján mutatta be a Barankovics István Alapítvány. Alapítványunk működése elképzelhetetlen lenne Kovács K. Zoltán áldozatos és elkötelezett munkássága nélkül, cikkünkben ezért magunk is közeli érintettként emlékezünk az „Egy élet a kereszténydemokráciáért” című kötet apropóján alapítónkra. A kötetet Gyorgyevics Miklós és hagyatékának gondozója, Szabó Róbert szerkesztette. 


Politika-etikai akkordok Kovács K. Zoltán emlékére protestáns tiszteletadásként - 1. rész

A kereszténydemokrata politikai kultúra európai kitekintésű magyar misszionáriusáról és pedagógusáról


Kovács K. Zoltán életrajza

Magyaróvár, 1924. március 27. – 2008. március 5.

Kovács K. Zoltán politikai pályájának három korszaka volt: az 1947-es országgyűlés, az emigráció évei, majd pedig a rendszerváltozástól 2008-ban bekövetkezett haláláig terjedő időszak. Az 1947-es országgyűlésbe a Demokrata Néppárt és az országgyűlés legfiatalabb képviselőjeként került be. 1949 februárjában emigrációba kényszerült, ahol előbb Salzburgban Barankovics István titkáraként, majd Németországban Zoltán Károly néven évtizedeken keresztül a Szabad Európa Rádió munkatársaként és a kereszténydemokrata mozgalom aktivistájaként dolgozott. 44 emigrációban eltöltött év után tért vissza Magyarországra, ahol meghatározó szerepet játszott a rendszerváltás utáni magyarországi kereszténydemokrácia szervezésében. Számos maradandó műve és meghatározó közéleti szerepe mellett Kovács K. Zoltán a Barankovics István Alapítvány létrehozója volt.


90 éve született Kovács K. Zoltán

Nehéz óriások mellett élni – legyenek bár termetre kisebbek -, de mégis felemelő. Nehéz, mert árnyékukban jobban látjuk saját esendőségünket, kicsinységünket, ugyanakkor felemelő, mert nagyságuk viszonyítási pont a minket körülvevő zűrzavarban, iránytű számunkra, mely segít elkerülni a tévutakat. Zoli bácsira bátran mondhatjuk: erkölcsi és szellemi értelemben óriás volt, egy példa ember, egy küldetéses ember, egy hétköznapi értelemben vett szent ember.


Megalakult a Kovács K. Zoltán Idősek Köre

Megalakult a Kovács K. Zoltán Idősek Köre, akik a kereszténydemokrata hagyományokra építve kívánják képviselni az idősek érdekeit és erősíteni a nemzedékek közötti együttműködést.

A középosztály erősítésével és a nemzedékek közötti szövetség megvalósításával biztosítjuk, hogy hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer legyen Magyarországon – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Kovács K. Zoltán Idősek Köre alakulása előtt. 


Feliratkozás RSS - Kovács K. Zoltán csatornájára