Címke: migránsok

A vallás szerepe a Németországba érkező menekültek integrációjában

Németország munkaerő-piaci és demográfiai okok miatt fogadja a menekülteket, akiknek a minél rövidebb idő alatt történő társadalmi integrációja elementáris érdek. Bár a folyamat sikerét illetően több kétely fogalmazódik meg, számos szakpolitikai intézkedés és terv jelzi már most az állam e téren szükséges feladatainak felvállalását. A folyamat fontos szereplői lehetnek a Németországban jelen lévő muszlim vallási közösségek.


Az elfeledett lényeg: az ember a számok mögött

Amikor a migrációs folyamatokról és a menekültek megítéléséről alkotunk véleményt, számos esetben igen felszínes információkon alapulnak állásfoglalásaink, amelyet gyakran egy ellenségkép megfogalmazása is kísér.[1] A vészcsengőket kongatók előszeretettel hagyatkoznak a számok bűvöletére, ugyanakkor pontosan azokban vesznek el.


Miért is lepődünk meg azon, hogy a menekülteknek okostelefonjaik vannak?

Számos médiabeli és zsurnalisztikai színtér megnyilvánulásaiban, a menekültkérdés egyik – igencsak sarkított megközelítésű – elemévé vált az a kérdés, hogy a menekülteknek hogyan lehetnek modern (okos)telefonjaik, hogyha háborús övezetekből érkeznek? A kérdés mesterségesen generált, akár tekinthetjük azt a xenofóbia, a menekültekkel szembeni diszkrimináció egyik újabb jelének.


A címkékkel való felelőtlen játszma

A menekültválság hatására Európában – főképp a médiában – hiszterizált a hangulat. Egyes nyilatkozatok futótűzként terjednek az interneten naponta akár több is, amelyek egymásra licitálva szeretnék segíteni az események értelmezését, de sokszor csak fokozzák a káoszt.


Egy zseniális infografika a migrációról

Napjainkban szinte minden hír a migrációhoz kapcsolódik. Az információáradat  körülöttünk  az átlag ember számára sokszor feldolgozhatatlan. A sokszínű hírek – mint amikor a szivárvány színeiből álló korongot megforgatjuk – szürkévé mosódnak össze, nem marad más belőle csak információs környezetszennyezés. Az információk kioltják egymást, annyi mindent tudunk, hogy végül nem tudunk semmit. A zaj mindent elfed.


Nyitott szív, cselekvő kéz

Napjaink legsürgetőbb humanitárius kihívása a hazánkba érkező menekülthullám, amelyre az elmúlt hetekben válaszként egyre több egyházi kezdeményezés született.  Cikkünk ezeket a kezdeményezéseket gyűjti egy csokorba. Az egyházak léptek tehát, de szolidaritásuk kinyilvánításához cselekvő kezekre, ránk van szükségük.


Európa érdeke és a bevándorlás

Óráról órára új fejlemények vannak bevándorló-kérdésben, az ember úgy érezheti magát, mint akinek a feje fölött pillanatonként információhullámok robognak el, a konkrétumokról mégis keveset tud. Mindenki bizonytalan: a bevándorlók és a befogadók egyaránt. Az európai nemzetállamoknak nincsenek közös válaszaik, az eltérő érdekek eltérő motivációkat és nyilatkozatokat szülnek.


Menekültnek lenni egyenlő a teljes kiszolgáltatottsággal

A menekültprobléma globális méreteket öltött. 2014-ben közel 60 millió ember volt kénytelen elhagyni hazáját, míg csak alig több mint százezer térhetett vissza otthonába.


Feliratkozás RSS - migránsok csatornájára