Címke: nők helyzete

Kíváncsi lennék… milyen az igazi nő?

Képzeljünk csak el egy olyan világot, ahol a férfiak nem mondják többé a nőknek, hogy „jaj, de csinos ma, kollegina”; egy világot, ahol kikéri magának a kamaszlány, ha egy osztálytársa, aki történetesen fiú, nem gázol rajta keresztül a büfénél tolongva, hanem előzékenyen utat enged neki. Egy világot, ahol a színházi ruhatárnál gépiesen bújik bele mindenki a kabátjába, és a nők nem nevetgélnek kicsit kacéran, kicsit bosszankodva, de azért jólesőn, mikor a férfiak megpróbálják rájuk segíteni a bundájukat.


Nők a vallásokban II. rész

Mit tanítanak a világvallások a nemek viszonyáról? A témát körüljáró cikkünk második részében a zsidó-kereszténység és az iszlám bemutatása következik. A XXI. század nagy európai kérdése, hogy a nemek egyenlőségéből következik-e a nemi szerepek egyformasága is.  A kereszténység elismeri és értéknek tekinti a nő és férfi közti biológiai-antropológiai, valamint mély lélektani különbségeket, amelyek miatt a két nem kiegészíti egymást.


Nők a vallásokban az ókortól napjainkig I. rész

A kereszténydemokrácia egyik szellemi fundamentumát jelentő perszonalizmus minden személy egyenlő méltóságát hirdeti és belőle következően magáénak vallja a nők és férfiak egyenjogúságának elvét.  Ez a XX. századi filozófiai irányzat az európai kultúra alakulását sokban meghatározó keresztény vallási gyökerekből táplálkozik. De mi a helyzet más kultúrákban?


Az első nő a magyar törvényhozásban

Slachta Margit 1920-ban, 36 évesen, az első nőként és ráadásul magánfogadalmat tett nővérként lépte át azt a határt, ami a nagypolitikát és a női nemet Magyarországon elválasztotta egymástól. Talán nem véletlen, hogy épp neki, a századelőn kibontakozó keresztény feministának adatott meg ez a páratlan lehetőség. Életútja a nők érdekvédelmének és saját erkölcsi meggyőződésének következetes képviseletéről tanúskodik.
 


(Hol) vannak nők a magyar politikában?

Magyarországon, ahol a lakosság több, mint 50%-a nő, a női parlamenti képviselők száma nem éri el a 10%-ot. A nemek közti politikai egyenlőtlenséggel kapcsolatban a magyarok talán kevésbé érzékenyek az európai országokhoz képest, de már nálunk is sokan gondolják azt, hogy a nők alulreprezentáltságán így vagy úgy, de változtatni kell.


Feliratkozás RSS - nők helyzete csatornájára