Címke: szegénység

Az óvodától az egyetemig: romák az oktatásban

Mára már unalomig ismételgetett közhely, hogy a hátrányos helyzetből és a szegénységből való kitörés legnyilvánvalóbb útja az képzettség. Tudjuk, hogy a roma népesség a rendszerváltáskor alacsony iskolai végzettsége miatt vált tömegesen munkanélkülivé és az is nyilvánvaló, hogy a mai Magyarországon minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál könnyebben talál munkát magának. A szegénység önmagát újratermelő ördögi köréből való kitörés tehát a „tudás” megszerzésének útján keresztül vezet.


Megrázó jelentés a lakhatási világnapon

Napvilágot látott a Habitat for Hungary legfrissebb jelentése a lakhatási szegénységről. Eszerint ma Magyarországon 620 ezer gyermek él beázó, vagy penészes otthonban, 130 ezer gyermek nem tud zuhanyozni, vagy kádban fürödni és a gyermekek 9.7%-a, 197 ezer gyermek él sötétségben. A kutatás eredményeként született számsorok további megdöbbentő adatokat tartalmaznak.


Szegénység és iskolai teljesítmény

Korunk szegénységének arcait bemutató sorozatunkban az iskola világában megnyilvánuló következmények közül mutatunk be néhányat. A hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számának növekedésével minden bizonnyal összefüggésben áll, hogy a 2012-es PISA vizsgálat kimutatta: a magyar diákok az OECD átlag alatt teljesítettek.


Együtt, egymásért a gyermekszegénység ellen

A társadalomkutatók még a 2000-es években is a magyar társadalom középosztályosodási folyamatát várták a rendszerváltással bekövetkezett változások eredményeképp. Mára kiderült, hogy ehelyett a meglévő középosztály is apad, a társadalomstruktúrára sokkal inkább a lefelé történő mobilitás, az alsó rétegekbe való lecsúszás jellemző.


Feliratkozás RSS - szegénység csatornájára