Címke: szolidaritás

„Hogy visszanyerjük a szabadság igazi értékét”

Az irgalmasság szentévéről

Ferenc pápa a 2016. évet – a 2015. december 8. és 2016. november 20. közötti periódust – az irgalmasság rendkívüli szentévének nyilvánította. Szándékai szerint ez az év arra szolgál, hogy növekedjen az emberek meggyőződése Isten végtelen irgalmasságában. Ez a római katolikus egyház történetében a harmincadik szentév.


O:DA 1 és O:DA 2.0

Az Alapítvány Kovács K. Zoltán intézetének 2014-es projektjei


Keresztény gazdaságetika

A keresztény gazdaságetika olyan morális elvárások összessége, mely a Bibliából és az alapvető keresztény tanításból vezethető le. A közgazdaságtudomány többször is találkozik etikai kérdésekkel, melyekre kitartóan keresi a megfelelő válaszokat. A keresztény gazdaságetika szabályrendszere mentén kialakítható modell megfelelő alternatívát jelent a tisztán piaci mechanizmusok által irányított gazdasággal szemben és természetesen nemet mond a marxizmuson alapuló kollektív birtoklás elvére is.


Szolidaritás

A személy közösségi jellege és a felelős szabadság alapozza meg az emberek közötti együttműködést, a közösségvállalást és segítést, vagyis a szolidaritást, amely tág értelemben egy csoport vagy társadalom megalapozott és több oldalról motivált összetartozása; szoros értelemben a kölcsönös kötelességvállalás és segítségnyújtás, mellyel egy csoport minden egyes tagja kiáll a csoportjáért, a csoport pedig értük.


Feliratkozás RSS - szolidaritás csatornájára