Címke: zsidóság

Emlékezés és újrakezdés

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából az emlékezés mellett a reményteli újrakezdésről adunk hírt. A történelemben ugyanis mindannyiszor beigazolódik, hogy a halál és a gyűlölet fölött végül az élet és a szeretet győzedelmeskedik. Magyar történelmünket szemlélve számtalan ilyen példát találunk, országunk és nyelvünk létezése önmagában a tragédiákkal való dacolás és az újrakezdés bizonyítéka.


A címkékkel való felelőtlen játszma

A menekültválság hatására Európában – főképp a médiában – hiszterizált a hangulat. Egyes nyilatkozatok futótűzként terjednek az interneten naponta akár több is, amelyek egymásra licitálva szeretnék segíteni az események értelmezését, de sokszor csak fokozzák a káoszt.


A zsidó közösség helyzetének alakulása (2015. február)

A magyarországi zsidóságot a hónap elején mélyen megrázta a magyar neológ zsidóság kiemelkedő alakja, Schweitzer József főrabbi elvesztése. Életútja – Scheiber Sándorhoz hasonlóan – nemcsak az irányzatokban bővelkedő magyar zsidóság egységét, hanem a keresztény–zsidó összetartozást is jelképezte. Összeállításunkban több megemlékezés olvasható róla. A világban a Charlie Hebdo elleni terrormerénylet óta kiemelt figyelem övezi az európai zsidó közösségek sorsát és jövőjét.


Vajon Kohn is Charlie?

A Charlie Hebdo elleni terrormerénylet óta számtalan cikk és elemzés látott napvilágot. Tudósok, vallási vezetők, publicisták, magánemberek érezték szükségesnek az állásfoglalást, mert a lényeget sokszor elfedő valóság sodra most mindenkit megállított egy pillanatra, hogy a mélyre tekintsen: számot vessen az identitását jelentő kultúra alapértékeivel.


A magyarországi zsidó közösség helyzetének alakulása (2014. november – 2015. január)

A 2014 év vége a magyarországi zsidó közösségen belül továbbra is az emlékezés jegyében telt, valamint beragyogta azt a december 16 és 24. között a hanuka ünnepe. A Holokauszt Emlékév keretén belül ebben az időszakban is több rendezvényt, kiállítást és megemlékezést tartottak. Az emlékezethez és az örökségvédelemhez kötődött 2014-ben a Bálint Ház által évente odaítélt HanuKatalizátor díj is. (A díjazottak: Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója valamint a Csillagos Házak projekt).


Számoljuk újra! A magyarországi zsidóság létszámával kapcsolatos számítások

Egy 2012-ben publikált TÁRKI közvélemény kutatás szerint a magyar lakosság extrém módon felülbecsüli az országban élő minden kisebbség létszámát. Nincs ez másként a magyarországi zsidókkal sem. A megkérdezettek 12.9%-9.6% között becsülték a lakosságon belüli arányukat.


Könyvajánló: Ki szereti a zsidókat?

2014 júniusától a könyvesboltok polcain egy igen érdekes – mondhatni szokatlan – kötet válik elérhetővé a (még) olvasó közönség számára. A Noran Lobri Kiadó gondozásában megjelenő „Ki szereti a zsidókat?” című könyvet Mózes Endre, Izraelben élő mérnök szerkesztette azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, Magyarországon az antiszemitizmus mellett létezik a filoszemitizmus is.


A zsidó közösség helyzetének alakulása - Hírösszefoglaló (2014. május)

A Holokauszt-emlékév körüli közéleti vita hónapról-hónapra gyűrűzik tovább.


Közös út I.

A Barankovics Alapítvány a Magyar Holokauszt Emlékévben egy három részből álló cikksorozatot indít útjára. A tanulmány ezúttal nem a Holokauszt borzalmait kívánja tárgyalni – bár fontos arról is, rendszeresen, minden évben megemlékezni -, hanem a gyűlöletnek és a megosztottságnak ellent mondva az együttélés lehetőségeire szeretné irányítani a figyelmet. „Közös út” címmel megjelenő áttekintésünk a keresztény-zsidó párbeszéd fontosabb XX-XXI. századi állomásait mutatja be.  Első részében a II.


Oldalak

Feliratkozás RSS - zsidóság csatornájára