Kereszténydemokrácia Tudásbázis

A Barankovics István Alapítvány fennállása óta feladatának tekinti a magyar és európai kereszténydemokrácia gazdag örökségének ápolását. Ennek bemutatására vállalkozik a honlapon található Kereszténydemokrácia Tudásbázis. Fontosnak tekintjük ugyanakkor, hogy ne csak a múltba tekinteni kívánók érdeklődését elégítsük ki, hanem azok is érvényes válaszokat találjanak a honlapon a maguk számára, akik a jelen kérdéseiben kívánnak eligazodni.

A tudásbázis ezért a XIX. századtól kezdve a jelenkori aktualitásokkal bezáróan reprezentálja a kereszténydemokrácia történelmét, közéleti hagyományait, politikaformáló törekvéseit, társadalmi és politikai gondolkodását. A KDNP történeti előzményeit és az európai kereszténydemokrácia múltját a történettudomány és a politikatörténet ide vonatkozó munkáinak és e munkák alapjául szolgáló forrásoknak az összegyűjtésével, a jelenkori kérdésekben való tájékozódást pedig a napjainkat vizsgáló társadalomtudományi szakirodalmak és politikai dokumentumok (pártprogramok, politikusbeszédek, cikkek stb.) egy csokorba gyűjtésével és elérhető tételével segíti.

A Kereszténydemokrácia Tudásbázis egy olyan gyűjtemény, amely a modern keresztény politika világában való gyors tudományos és közéleti tájékozódást szolgálja. Az információkeresésre különösen az egyes menüpontok alatt található tájékoztató szövegek utáni bibliográfiákat, magát a Bibliográfia menüpontot, valamint a keresés funkciót ajánljuk. Az adatbázis úgy készült, hogy egyszerre szolgálja azokat, akik ebben a témakörben még csak most kezdenek el tájékozódni, de egyben alkalmas legyen az elmélyültebb kutatómunka folytatására is.  

A tudásbázis alapjait 2011. januárjában fektettük le, anyaga azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. Állománya mind tematikai szempontból, mind a digitálisan elérhető dokumentumok számát tekintve a jövőben rendszeresen bővülni fog. Mindenki számára szabadon hozzáférhető és kutatható, megfelelő forrásmegjelöléssel felhasználható.

Megjegyzés, vélemény és fejlesztési javaslat a Kereszténydemokrácia Tudásbázissal kapcsolatban a következő címre küldhető: iroda@barankovics.hu